El viatge del cafè: Del gra a la tassa

El cafè és més que una simple beguda; és el resultat d’un llarg i complex procés que involucra a nombroses persones i travessa diferents etapes i llocs. Des del cultiu en remotes muntanyes fins a la tassa fumejant a les nostres mans, el cafè emprèn un viatge fascinant. En aquest article, et convidem a descobrir el recorregut del cafè, des del gra fins a la tassa.

 

Cultiu i collita

Tot comença en les finques *cafetaleras, on es conreen les plantes de cafè. Aquestes plantes requereixen un clima específic, generalment tropical i a altituds elevades. Després de diversos anys de creixement, les plantes produeixen fruits anomenats cireres de cafè.

La collita del cafè és en la seva majoria manual, i els recol·lectors seleccionen les cireres madures, que són les que tenen el millor sabor. Aquesta etapa és crucial, ja que una cirera no madura o massa madura pot afectar la qualitat del cafè.

 

Processament

Una vegada recol·lectades, les cireres es processen per a extreure els grans de cafè. Existeixen diferents mètodes de processament, com la rentada, el natural i el *honey, cadascun amb les seves pròpies característiques i resultats en el perfil de sabor del cafè.

 

Assecat

Després del processament, els grans s’estenen al sol per a assecar-se. És essencial que s’assequin uniformement per a evitar la fermentació no desitjada. Una vegada secs, els grans s’emmagatzemen en sacs i es preparen per a l’exportació.

 

Torrat

El torrat és on els grans de cafè adquireixen el seu color marró característic i es desenvolupen els sabors i aromes que coneixem. Depenent del temps i la temperatura del torrat, el cafè pot tenir un perfil de sabor clar, mitjà o fosc.

 

Molta

Abans de la preparació, els grans torrats es molen. El grau de molta (fi, mitjà, gruixut) depèn del mètode de preparació que es vagi a utilitzar, com *espresso, filtrat o premsa francesa.

 

Preparació

Finalment, arribem a l’etapa de preparació. Aquí, el cafè molt es combina amb aigua calenta per a extreure els sabors i aromes. Hi ha múltiples mètodes de preparació, des de la tradicional cafetera de degoteig fins a mètodes més artesanals com el *Chemex o el *Aeropress.

 

Gaudi

Amb la preparació completa, el cafè està llest per a ser servit i gaudit. Ja sigui sol o acompanyat de llet i sucre, cada tassa és el resultat final d’un llarg viatge que va començar en un camp llunyà.

El Millor Cafè, ara a casa