L’art de la torrefacció

La torrefacció, o torrat del cafè, és un procés essencial que transforma els grans verds de cafè en els aromàtics i marrons grans que coneixem i estimem. És un art que requereix precisió, experiència i passió per a ressaltar els millors sabors i aromes del cafè. En aquest article, ens submergirem en el fascinant món de la torrefacció i descobrirem com aquest procés influeix en el perfil final de sabor de la nostra beguda favorita.

 

Què és la torrefacció?

La torrefacció és el procés d’escalfar els grans de cafè verd a temperatures elevades per a desenvolupar i ressaltar els seus sabors i aromes. Durant aquest procés, els grans passen per una sèrie de canvis químics i físics que afecten el seu color, grandària, estructura i, el més important, el seu perfil de sabor.

 

Etapes de la torrefacció

Assecat

La torrefacció comença amb la fase d’assecat, on s’elimina la humitat residual dels grans. Durant aquesta etapa, els grans canvien d’un color verd a un to groc pàl·lid i alliberen una aroma a pastura o fenc.

 

Primer crack

A mesura que continua el procés de torrat, els grans comencen a expandir-se i a fer un so similar al de les crispetes de blat de moro en rebentar. Aquest moment, conegut com el “primer crack”, indica que els grans han començat a caramel·litzar i a desenvolupar el seu sabor.

 

Desenvolupament del sabor

Després del primer crack, els sucres i olis del gra continuen caramel·litzant-se, i es desenvolupen els sabors i aromes característiques del cafè. Depenent del temps i la temperatura, el cafè pot tenir un perfil de sabor més lleuger, mitjà o fosc.

 

Segon crack

Si el torrat continua, els grans experimentaran un “segon crack”, que és més ràpid i més intens que el primer. Els cafès torrats més enllà d’aquest punt solen tenir sabors més foscos i menys acidesa.

 

Tipus de torrat

Torrat clar: Conserva l’acidesa i ressalta les característiques originals del gra. Ideal per a degustar les notes específiques d’una regió o varietat.

Torrat mitjà: Equilibri entre acidesa, cos i sabor. És el torrat més comú i versàtil.

Torrat fosc: Sabors intensos i cos ple, amb menor acidesa. Els grans solen tenir una superfície oliosa.

 

La importància del mestre torrador

El mestre torrador juga un paper crucial en el procés de torrefacció. La seva experiència i habilitat determinen com es desenvoluparan els sabors i aromes del cafè. A través de l’observació, l’oïda i l’olfacte, el mestre torrador decideix quan detenir el torrat per a aconseguir el perfil de sabor desitjat.

El Millor Cafè, ara a casa