Cafè Aràbiga vs Robusta: Descobrint les Diferències

En el món del cafè, dos noms ressalten per sobre de la resta: Aràbiga i Robusta.  Aquestes dues varietats de cafè no sols són diferents en sabor i aroma, sinó també en la seva composició química i en la forma en què es conreen.  Vegem les diferències clau entre el cafè Aràbiga i Robusta, per a ajudar-te a entendre millor el que estàs degustant en cada tassa.

 

Origen i Distribució Geogràfica

Aràbiga: Originari de les terres altes d’Etiòpia, el cafè Aràbiga és ara conreat en regions cafeteres de tot el món, especialment a Amèrica Llatina. Prefereix altituds més altes i temperatures més fresques.

Robusta: Originari d’Àfrica central, el cafè Robusta es conrea principalment a Àfrica, parts d’Àsia i el Brasil. És més resistent a les plagues i pot créixer a altituds més baixes que l’Aràbiga.

Perfil de Sabor

Aràbiga: Conegut pel seu sabor suau i lleugerament àcid, el cafè Aràbiga té un perfil de sabor complex amb notes de fruites, flors i sucre. És menys amarg que el Robusta.

Robusta: Aquest cafè té un perfil de sabor més fort i amarg, amb notes de nou i xocolata fosca. També pot tenir un toc de sabor de terra o a fusta.

 

Contingut de Cafeïna

Aràbiga: Conté menys cafeïna que el Robusta, generalment al voltant del 1.5% al 1.7%. Això contribueix al seu sabor més suau i menys amarg.

Robusta: Té un contingut de cafeïna més alt, generalment entre el 2.2% i el 2.7%, la qual cosa li dona un sabor més fort i una major amargor.

 

Forma i Estructura del Gra

Aràbiga: Els grans de cafè Aràbiga són ovalats i tenen una cresta corbada en un costat, la qual cosa els dona una aparença distintiva.

Robusta: Els grans de Robusta són més rodons i simètrics, amb una cresta recta.

 

Cultiu i Producció

Aràbiga: Aquesta varietat és més susceptible a les plagues i malalties, la qual cosa pot fer que el seu cultiu sigui més desafiador. Requereix d’una cura i atenció meticulosos.

Robusta: Com el seu nom indica, és una varietat robusta que és resistent a les malalties i plagues, la qual cosa facilita el seu cultiu en una varietat més àmplia de climes i terrenys.