Com es fa el cafe soluble

El cafè soluble, també conegut com a cafè instantani, és una forma de cafè que es dissol ràpidament en aigua calenta. Aquí està el procés generalitzat per a fer cafè soluble:

1. Selecció i Torrat de Grans

Abans de començar el procés de creació del cafè soluble, se seleccionen grans d’alta qualitat que després es torren per a desenvolupar el seu sabor i aroma.

2. Molta

Una vegada torrats, els grans de cafè es molen fins a obtenir una pols gruixuda. Aquest pas és crucial per a extreure eficientment els sabors i aromes durant l’extracció.

3. Extracció

El cafè molt es barreja amb aigua calenta per a extreure els sabors i aromes del cafè. Aquest procés pot portar diverses hores per a assegurar una extracció completa.

4. Concentració

El líquid resultant, que ara és una solució de cafè, es concentra mitjançant evaporació o filtració per a eliminar part de l’aigua i augmentar la concentració de sòlids solubles de cafè.

5. Assecat

El concentrat de cafè s’asseca utilitzant un dels següents mètodes:

a. Assecat per Aspersió (Esprai Drying)

En aquest mètode, el concentrat de cafè es polvoritza en una torre d’assecat calent. Les petites gotes s’assequen ràpidament per a formar petits cristalls o pols de cafè soluble.

b. Assecat per Congelació (Freeze Drying)

En aquest procés, el concentrat de cafè es congela ràpidament i després es col·loca en una cambra de buit. L’aigua se sublima (passa d’estat sòlid a gasós), deixant enrere cristalls de cafè soluble.

6. Agglomeración (Opcional)

Per a millorar la solubilitat i l’aparença del producte final, el cafè soluble es pot aglomerar. Això implica humitejar lleugerament la pols de cafè soluble i després assecar-lo novament, la qual cosa resulta en grànuls més grans i més porosos.

7. Empaquetat

Finalment, el cafè soluble s’empaqueta en flascons, sobres o bosses hermètiques per a preservar la seva frescor fins que estigui llest per a ser consumit.

8. Preparació

Per a preparar una tassa de cafè soluble, simplement s’afegeix la quantitat desitjada de cafè soluble a una tassa d’aigua calenta i es regira fins que es dissol completament.
Espero que això et doni una bona idea de com es produeix el cafè soluble. És un procés fascinant que combina tant art com ciència!