El procés de descafeinación del cafè implica l’eliminació de la majoria de la cafeïna dels grans de cafè abans del seu torrat i molta. Aquí t’explico alguns dels mètodes més comuns per a fer cafè descafeïnat:
Mètode d’Aigua
Remullo dels Grans: Els grans de cafè verd (sense torrar) es remullen en aigua calenta per a extreure la cafeïna juntament amb altres compostos solubles.
Extracció de Cafeïna: L’aigua, ara rica en cafeïna, se separa dels grans i es passa a través d’un filtre de carbó activat o un filtre similar que captura les molècules de cafeïna però permet que altres compostos passin.
Reintroducció de Compostos: Els grans es reintrodueixen en la solució per a absorbir els composts saboritzants que s’havien extret inicialment.
Mètode de Diòxid de Carboni (CO₂)
- Preparació dels Grans: Els grans de cafè verd s’humitegen amb aigua i es col·loquen en un recipient a alta pressió.
- Extracció amb CO₂: S’introdueix diòxid de carboni supercrític (en un estat que és tant líquid com gasós) en el recipient, on extreu la cafeïna dels grans.
Separació de la Cafeïna: El CO₂, ara carregat de cafeïna, se separa dels grans i es trasllada a un altre recipient on s’allibera la pressió, permetent que el CO₂ torni al seu estat gasós i deixant enrere la cafeïna.
Mètode de Solvents Químics
- Tractament amb Solvents: Els grans de cafè verd es tracten amb un solvent químic, com a clorur de metilè o acetat d’etil, que extreu la cafeïna dels grans.
- Evaporació del Solvent: Els grans es renten per a eliminar el solvent, i després s’escalfen per a evaporar qualsevol residu de solvent juntament amb la cafeïna extreta.
- Torrat: Una vegada completat el procés de descafeinación, els grans es torren com qualsevol altre gra de cafè.
- Mètode de Descafeinación per Aigua Muntanyenca (Swiss Water Process)
- Remullo en Aigua: Els grans de cafè es remullen en aigua calenta per a extreure la cafeïna i altres compostos solubles.
- Filtració: L’aigua es filtra a través d’un filtre de carbó activat que captura les molècules de cafeïna però permet que altres compostos passin.
- Reintroducció de Compostos: Els grans es reintrodueixen en la solució per a absorbir els composts saboritzants que s’havien extret inicialment.
Mètode de Descafeinación per Aigua Muntanyenca (Swiss Water Process)
- Remullo en Aigua: Els grans de cafè es remullen en aigua calenta per a extreure la cafeïna i altres compostos solubles.
- Filtració: L’aigua es filtra a través d’un filtre de carbó activat que captura les molècules de cafeïna però permet que altres compostos passin.
- Reintroducció de Compostos: Els grans es reintrodueixen en la solució per a absorbir els composts saboritzants que s’havien extret inicialment.