La història del cafè

El cafè, amb la seva aroma embriagadora i la seva capacitat per a despertar els sentits, ha estat una beguda benvolguda durant segles. La seva història és tan rica i complexa com el seu sabor, i ha influït en la cultura, l’economia i la política de moltes societats. A continuació, et presentem un recorregut per la fascinant història del cafè.

 

Orígens a Etiòpia

Segons la llegenda, el cafè va ser descobert a Etiòpia per un pastor anomenat *Kaldi. Va observar que les seves cabres es tornaven més enèrgiques havent dinat les baies vermelles d’un arbust en particular. *Kaldi va provar les baies i va experimentar una vitalitat similar.

Va portar les baies a un monestir, on es van bullir i es van convertir en una beguda que va ajudar els monjos a mantenir-se desperts durant les oracions nocturnes.

 

Expansió al món àrab

En el segle XV, el cafè es conreava i comercialitzava en la península aràbiga. La ciutat de Meca es va convertir en un centre de consum de cafè.

El cafè era tan popular en el món àrab que es van establir “*qahveh *khaneh” o cases de cafè, que es van convertir en centres de socialització.

 

Arribada a Europa

El cafè va arribar a Europa en el segle XVII, i al principi va ser rebut amb escepticisme i sovint associat amb el món musulmà, la qual cosa va portar a la seva prohibició en alguns llocs.

No obstant això, la seva popularitat va créixer ràpidament, i les primeres cafeteries van obrir a Venècia en 1645, a Londres en 1652, a París en 1672 i a Viena en 1683.

 

Colonització i cultiu global

Els europeus van veure el potencial econòmic del cafè i van començar a conrear-lo en les seves colònies. En el segle XVIII, el cafè es conreava al Carib, Amèrica del Sud, Àfrica i Àsia.

el Brasil es va convertir en el major productor de cafè, posició que encara manté avui dia.

 

Revolució i cafè

Les cafeteries van exercir un paper crucial en la Il·lustració europea, proporcionant espais per a l’intercanvi d’idees.

En el segle XVIII, llocs com la *Caffè *Greco a Roma, el Cafè *Procope a París i Lloyd’s *Coffee *House a Londres es van convertir en centres de discussió política i cultural.

 

Innovacions modernes

En el segle XIX i XX, van sorgir innovacions com el *espresso, el cafè instantani i les càpsules de cafè.

Les cadenes de cafeteries, com Starbucks, van popularitzar el cafè a tot el món i van crear una nova cultura del cafè.

 

Moviment del cafè d’especialitat

En les últimes dècades, hi ha hagut un ressorgiment en l’apreciació del cafè d’alta qualitat. El moviment del cafè d’especialitat valora la traçabilitat, la sostenibilitat i l’artesania en la producció de cafè.

El Millor Cafè, ara a casa